Cremerie Spermalie-88.jpg

Meer dan een ijsje

Cremerie Spermalie staat voor ijs in z’n puurste vorm.


Al van kleins af aan heb ik een grote liefde voor ijs. Ik zou mezelf zowaar een ambassadeur van ijs noemen. Toen ik startte met het maken van ijs besloot ik al snel dat ik met verse topproducten van hier wilde werken. Ikzelf ben de vierde generatie op ons Middelkerks landbouwbedrijf, de Spermaliehoeve. Zo kreeg ik zowel van m’n vader als m’n grootvader het respect mee voor onze Belgische landbouwproducten.


Als jonge ijsbereider zocht ik naar een manier om een lichte, pure ijscrème te maken. Ik zag dat mensen op zoek waren naar licht ijs. Ik zocht naar verschillende manieren van ijsbereiden en naar de essentie van ijs.


Alle goede dingen nemen tijd.


Na veel proeven en experimenteren was het zover, mijn Slow Ice Cream werd geboren. Net als een desembrood besloot ik m’n bereiding te laten rijpen. Ik koos ervoor om met een warme ijsbereiding te werken en deze na het afkoelen te laten rijpen. Tijdens het rustproces krijgt de bereiding een optimale homogeniteit. Door het rijpen onstaan kleinere ijskristallen die zorgen voor een fijne structuur. Deze fijne structuur heeft een sublieme invloed op de luchtigheid van het ijs. Het rijpingsproces neemt een volle dag in beslag zodat er een maximale smaakontwikkeling kan plaatsvinden.


Als de bereiding zich danig ontwikkeld heeft, wordt het ijs afgedraaid. Ik kies ervoor om traditionele smaken te draaien.


Het ijs is een lekkernij voor mensen die graag ijs eten in z’n puurste vorm. Een artisanaal bereidingsproces zonder bewaarmiddelen en emulgatoren.

Wies

 
Cremerie Spermalie-33.jpg